Wysoki poziom tłuszczów z produkcji przemysłowej w popularnych fast foodach

Dzienne spożycie około 5 g tłuszczy trans wiąże się z 25-procentowym wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej serca.1 Z tego powodu zaleca się, aby spożycie tłuszczu trans było tak niskie, jak to tylko możliwe. 2. Ustaliliśmy zawartość przemysłowo produkowanych kwasów tłuszczowych typu trans w 43 porcjach szybkiej żywności kupionej w 20 krajach w okresie od listopada 2004 r. do września 2005 r. My i nasi koledzy zdecydowaliśmy, które miasta uwzględnić w badaniu na podstawie planowanych wizyt w innych celach. Żywność (bryłki kurczaka i frytki) zostały zakupione w sklepach McDonald s i KFC.
Żywność homogenizowano, a zawartość kwasów tłuszczowych analizowano metodą kapilarnej chromatografii gazowej zgodnie z metodą 3 akredytowaną przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną. Dla porównania, ilości kwasów tłuszczowych trans w frytkach i bryłkach z kurczaka wyrażono jako ilości w wielkości porcji równej dużej porcji żywności z McDonald s (171 g frytek i 160 g kurczaka). 4
Rysunek 1. Rysunek 1. Porównanie ilości produkowanych przemysłowo kwasów tłuszczowych trans w dużych porcjach fast foodów z dwóch rynków zbytu w różnych krajach. Wartości w nawiasach na osi Y to kwasy tłuszczowe trans jako procent całkowitej ilości tłuszczu stwierdzony w 43 porcjach frytek i bryłek kurczaka zakupionych w McDonald s lub KFC.
Zawartość kwasów tłuszczowych trans wahała się od mniej niż g w Danii i Niemczech do 10 g w Nowym Jorku (McDonald s) i 24 g na Węgrzech (KFC) (rysunek 1). Pięćdziesiąt procent z 43 porcji zawierało ponad 5 g na porcję – ilość dziennego spożycia związana z 25 procentowym wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
Olej spożywczy stosowany do frytek w placówkach McDonald s w Stanach Zjednoczonych i Peru zawierał odpowiednio 23 i 24 procent kwasów tłuszczowych trans, podczas gdy oleje stosowane do frytek w wielu krajach europejskich zawierały tylko około 10 procent kwasów tłuszczowych trans, z niektórymi kraje tak niskie, jak 5 procent (Hiszpania) i procent (Dania). W KFC niektóre wartości zawartości kwasów tłuszczowych trans przekraczały 30 procent. W ramach tej samej sieci w tym samym kraju zaobserwowano duże różnice w tych wartościach – na przykład między punktami KFC w Hamburgu i Wiesbaden w Niemczech oraz między Aberdeen i Londynem w Wielkiej Brytanii.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość produkowanych przemysłowo kwasów tłuszczowych typu trans w niektórych fast foodach, w wielu krajach można spożywać od 10 do 25 g tych kwasów tłuszczowych typu trans w ciągu jednego dnia, a dla zwykłych konsumentów dużych ilości tego pokarmu uzyskać średnie dzienne spożycie znacznie powyżej 5 g. Jest to niepokojące, szczególnie dla osób o niskich dochodach, które już mają zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca ze względu na inne czynniki związane ze stylem życia.
W Danii wprowadzono ustawodawstwo obowiązujące od stycznia 2004 r., Ograniczające stosowanie produkowanych przemysłowo kwasów tłuszczowych typu trans do maksymalnie 2 procent tłuszczu w jakimkolwiek produkcie spożywczym.5 Doświadczenia z duńskim systemem nadzoru i wyniki naszego badania pokazują, że ryzyko zdrowotne można wyeliminować bez zauważalnego wpływu na konsumenta.
Steen Stender, MD
J.rn Dyerberg, MD
Szpital Uniwersytecki Gentofte, DK-2900 Hellerup, Dania
[email protected] kbhamt.dk
Arne Astrup, MD
Królewski Uniwersytet Weterynarii i Rolnictwa, DK-1958 Frederiksberg C, Dania
5 Referencje1 Oomen CM, Ocke MC, Feskens EJ, van Erp-Baart MA, Kok FJ, Kromhout D. Związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych trans i 10-letnim ryzykiem choroby niedokrwiennej serca w Zutphen Elderly Study: prospektywne badanie populacyjne. Lancet 2001; 357: 746-751
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Listowy raport na temat referencyjnych referencji dietetycznych dotyczących kwasów tłuszczowych trans. Washington, DC: National Academy Press, 2002. (Dostęp do 23 marca 2006 r., Http://www.iom.edu/file.asp.id=13083.)
Google Scholar
3. Zawartość Leth T, Bysted A, Hansen K, Ovesen L. Trans w duńskich margarynach i tłuszczach. J Am Oil Chem Soc 2003; 80: 475-478
Crossref Web of ScienceGoogle Scholar
4. Informacje żywieniowe McDonald s. (Dostęp do 23 marca 2006 r., Http://www.mcdonalds.com/usa/eat/nutrition_info.html.)
Google Scholar
5. Stender S, Dyerberg J. Wpływ kwasów tłuszczowych trans na zdrowie. 4 ed. 2003. (Dostęp do 23 marca 2006 r., Http://www.ernaeringsraadet.dk/pdf/Transfedt_UK_ny.PDF.)
Google Scholar
(78)
[przypisy: przychodnia familia, choroba pląsawica huntingtona, zoz ursynów ]
[patrz też: dicortineff do ucha, infoeltech, reks malbork ]

0 myśli nt. „Wysoki poziom tłuszczów z produkcji przemysłowej w popularnych fast foodach